Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Pagrindinė problema, susijusi su žaliais moliūgais, yra galimas paviršiaus užterštumas.
Ruduo – moliūgų metas, tačiau ne visi žino, kad šią ryškią daržovę galima vartoti ne tik keptą ar virtą. Žalias moliūgas turi savų ypatumų, apie kuriuos turėtumėte žinoti prieš dėdami jį į salotas ar kokteilį. Apie tai praneša interneto svetainė Verywell health.
Ar galite valgyti žalią moliūgą
Mitybos specialistė Desiree Ann Hocena atskleidė, kad žalius moliūgus valgyti saugu. Moliūgo minkštime nėra natūralių toksinų, todėl jį reikia virti. Tačiau dauguma žmonių mano, kad išvirtas jis yra skanesnis ir lengviau virškinamas.
Pagrindinė žalių moliūgų problema – galimas paviršiaus užterštumas. Virimas padidina saugumą, tačiau toksiškumo požiūriu jis nėra būtinas.
Svarbu tai, kad jei pastebėjote, jog moliūgo skonis yra kartus, jo nevalgykite.
Virtą moliūgą gali būti lengviau valgyti. Žalias yra gana pluoštinis ir kietas, todėl verdant jis tik tampa skanesnis ir lengviau virškinamas.
Žalio moliūgo tekstūra gali nepatikti daugeliui žmonių.
Ką daryti su moliūgais prieš juos valgant
Prieš pjaustydami moliūgą būtinai kruopščiai nuplaukite jo išorę. Taip pašalinsite nešvarumus ar bakterijas, kurios gali būti kenksmingos.
Valgomas žalias moliūgas išsaugo daugiau maistingųjų medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C, ir natūralių fermentų, kurie palaiko imunitetą ir odos sveikatą.
Kita vertus, virimas padeda išsiskirti beta karotinui – ryškiai oranžiniam pigmentui, kuris virsta vitaminu A ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso.
Žalias moliūgas kai kuriems žmonėms gali sukelti pilvo pūtimą ar lengvą diskomfortą, ypač dideliais kiekiais.
Kaip galite valgyti žalią moliūgą:
- supjaustykite plonais griežinėliais ir įmaišykite į salotas (tinka su obuoliu, riešutais, citrinos sultimis)
 - pasigaminkite kokteilį iš moliūgų, morkų ir apelsinų
 - sutarkuokite ir paskaninkite medumi arba jogurtu – gausite saldų užkandį.
 
