Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Kodėl šaldymas yra geriausiai saugoma paslaptis, norint iškepti puikius, aromatingus ir sodrius kepinius
Anksčiau manėme, kad tešlai pakilti reikia šilumos. Tačiau patyrusios šeimininkės žino mažą paslaptį: šaltasis rūgimas tešlą padaro dar geresnę. Jei ją įdėsite į šaldytuvą, jos tekstūra taps elastingesnė, skonis gilesnis, o gatavi kepiniai – švelnesni ir puresni. Šį metodą naudoja net profesionalūs kepėjai, nes jis padeda atskleisti natūralų tešlos skonį.
Kokie yra šaltojo tešlos rauginimo privalumai
- Puiki tešlos tekstūra. Kai tešla stovi šilta, mielės veikia greitai. Ji pakyla, bet dažnai tampa burbuliuojanti ar net nusėda. Šaldytuve rūgimo procesas sulėtėja, todėl tešla bręsta saikingai. Baltymai ir glitimas palaipsniui suformuoja tvirtą, lygią struktūrą, todėl bandelės būna minkštos, bet ne guminės.
 - Gilus skonis ir aromatas. Šaltos fermentacijos metu mielės ne tik pakelia tešlą, bet ir sukuria sudėtingus skonio junginius. Todėl po šaldymo iškepti kepiniai yra sodresnio skonio, turi lengvą rūgštoką atspalvį ir burnoje tirpstantį aromatą.
 - Patogumas ir planavimas. Dar vienas privalumas – patogumas. Tešlą galite užminkyti vakare, padėti į šaldytuvą, o ryte tiesiog suformuoti bandeles ar picas ir iškart iškepti. Toks metodas taupo laiką ir sumažina riziką viršyti „maksimalų” kildinimo laiką.
 
Kaip įdėti tešlą į šaldytuvą
- Išminkę tešlą, jos paviršių lengvai patepkite augaliniu aliejumi.
 - Dėkite į dubenį ir uždenkite maistine plėvele arba rankšluosčiu.
 - Dėkite į šaldytuvą 6-24 valandoms.
 - Prieš kepimą išimkite tešlą ir palikite 20 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
 - Taip tešla taps elastinga, ją bus lengva apdoroti ir ji nepraras tvirtumo.
 
Kokiai tešlai tinka šis fermentacijos būdas
Šaltasis rūgimas tinka:
- mielinė tešla – bandelės, pyragai, picos;
 - smėlinė tešla – kad geriau trupėtų;
 - minkštai tekstūrai ir vienodam akytumui.
 
Šio metodo nerekomenduojama naudoti greitai paruošiamoms tešloms, nes jos skirtos iš karto iškepti.
