Tiek kombuča, tiek kefyras yra naudingi probiotikų šaltiniai, tačiau kiekvienas iš jų turi savų „supergalių”.
Rauginti maisto produktai yra tikra šiuolaikinės mitybos tendencija. Jie ne tik paįvairina valgiaraštį, bet ir teigiamai veikia virškinimo sistemos sveikatą.
Vieni populiariausių šios grupės gėrimų yra kombučia (fermentuota arbata) ir kefyras (fermentuotas pienas). Abiejuose yra probiotikų, antioksidantų ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, tačiau jie skiriasi savo sudėtimi ir veikimu. todėl kurį iš jų rinktis žarnyno sveikatai palaikyti, pasakojo „Real Simple”.
Kombuča
Kombučia yra gazuotas gėrimas, gaminamas fermentuojant juodąją, žaliąją arba oolong (oolong) arbatą, naudojant simbiotinę bakterijų ir mielių kultūrą (SCOBY).
Pagrindiniai jo privalumai:
- probiotikai, kurie palaiko žarnyno mikrofloros pusiausvyrą;
 - antioksidantai, ypač jei pagrindą sudaro žalioji arbata su polifenoliais;
 - galimas teigiamas poveikis medžiagų apykaitai, cholesterolio kiekiui ir uždegimui.
 
Tačiau verta būti atsargiems, nes parduotuvinėse versijose dažnai yra papildomo cukraus. Ruošiant namuose galima kontroliuoti jo kiekį.
- 350 ml (1 stiklainio) kombučos maistinė vertė:
 - Kalorijos: ~60
 - Angliavandeniai: 14-15 г
 - Baltymai: 0,5 g
 - Riebalai: beveik nėra
 - B grupės vitaminai – nedideliais kiekiais
 
Kefyras
Kefyras yra rauginto pieno gėrimas, Ukrainoje žinomas nuo vaikystės. Jis gaminamas iš pieno, rauginto specialiais kefyro grybais. Skirtingai nei jogurtas, jame yra ne tik bakterijų, bet ir mielių, kurios sukuria ypatingą skonį ir prisotina probiotikų.
Pagrindiniai privalumai:
- turtinga sudėtis: baltymai, kalcis, vitaminas D ir vitaminas B12;
 - imuninės ir kaulų sistemos palaikymas;
 - virškinimą gerinantys probiotikai;
 - galimas poveikis cholesterolio ir uždegimo mažinimui.
 
1 puodelio (240 ml) kefyro maistinė vertė:
- Kalorijos: ~125
 - Angliavandeniai: 18 г
 - Baltymai: ~9 g
 - Riebalai: 2-3 g
 - Kalcis: daugiau nei 30 % paros normos
 - Vitaminas D ir B12: vitaminas D ir B12
 
Kurį rinktis?
Viskas priklauso nuo jūsų poreikių:
- Jei nevartojate pieno produktų arba ieškote lengvo gaivinančio gėrimo su minimaliu kalorijų kiekiu, kombuča bus geriausias pasirinkimas. Ji gali būti alternatyva saldiems gazuotiems gėrimams.
 - Tačiau jei jums reikia baltymų, kalcio ir vitaminų šaltinio, pirmenybę teikite kefyrui. Jis ypač naudingas kaulų sveikatai, nervų sistemai ir imunitetui.
 - Abu gėrimus taip pat galite derinti savo mityboje, pavyzdžiui, kombučia atgaivins jus karštą dieną, o kefyras bus sotūs pusryčiai ar vakaro užkandis.
 
Patarimai
- Skaitykite etiketes ir rinkitės gėrimus, į kuriuos pridėta kuo mažiau cukraus.
 - Kefyrą gali vartoti net ir tie, kurie netoleruoja laktozės, nes fermentacijos metu laktozės kiekis gerokai sumažėja.
 - Jei ruošiate kombučą namuose, laikykitės higienos taisyklių, kad neužsikrėstumėte nepageidaujamais mikroorganizmais.
 
Tiek kombuča, tiek kefyras yra sveiki probiotikų šaltiniai, tačiau kiekvienas iš jų turi savų „supergalių”. Kombuča tinka tiems, kurie nori lengvumo ir antioksidantų be pieno produktų, o kefyras – optimalus pasirinkimas tiems, kurie nori daugiau baltymų, kalcio ir vitaminų, palaikančių stiprius kaulus ir sveiką imuninę sistemą.
