Žalios ar skrudintos: mitybos specialistas papasakojo, kaip geriausia valgyti moliūgų sėklas

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Visos sėklos – tai neluptos sėklos. Kai kuriems žmonėms patinka traškumas, o kitiems lukštas gali pasirodyti per kietas.

Moliūgų sėklose gausu maistinių medžiagų, įskaitant baltymus, ląstelieną, sveikuosius riebalus ir mineralus, pavyzdžiui, magnį ir fosforą.

Jose yra naudingų augalinių junginių, pavyzdžiui, fitosterolių ir polifenolių, kurie gali palaikyti bendrą sveikatą, rašo „Health”. Moliūgų sėklas galima valgyti įvairiais būdais, nors jų nauda valgant nesmulkintas, nuluptas, žalias ar skrudintas skiriasi.

Sveikos ir nuluptos moliūgų sėklos

Visos sėklos – tai neluptos sėklos. Kai kuriems žmonėms patinka traškumas, o kitiems lukštas gali pasirodyti per kietas. Tokiu atveju galite rinktis nuluptas sėklas.

Abiejuose variantuose gausu baltymų, mineralinių medžiagų ir riebalų, daugiausia sveikųjų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų.

Maistinė sveikų moliūgų sėklų vertė

Neluptos sėklos turi daugiau skaidulinių medžiagų nei nuluptos. Jose taip pat yra daugiau kalio ir cinko. 28 g skrudintų nelukštentų moliūgų sėklų yra:

  • baltymų: 5,22 g (g);
  • bendras riebalų kiekis: 5,5 g;
  • skaidulinės medžiagos: 5,22 g, arba 19 % paros normos;
  • geležis: 0,938 mg (mg), arba 5 % paros normos;
  • magnio: 74,3 mg – 18 % paros normos;
  • fosforas: 26,1 mg – 2 % paros normos;
  • kalio: 261 mg – 6 % paros normos;
  • cinko: 2,92 mg – 27 % paros normos.

Nuluptų moliūgų sėklų maistinė vertė

Vienoje porcijoje nuluptų sėklų yra daugiau baltymų, riebalų, geležies, magnio ir fosforo nei nelukštentų sėklų. Skrudintose nuluptose moliūgų sėklose yra 28 g:

  1. baltymų: 8,45 g;
  2. bendras riebalų kiekis: 13,9 g;
  3. skaidulinės medžiagos: 1,84 g (7 % paros normos);
  4. geležis: 2,29 mg (13 % paros normos);
  5. magnio: 156 mg (37 % paros normos);
  6. fosforas: 332 mg (27 % paros normos);
  7. kalio: 223 mg (5 % paros normos);
  8. cinko: 2,17 mg (20 % paros normos).

Moliūgų sėklų nauda sveikatai

Sėklos gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, galbūt dėl jų poveikio riebalų kiekiui kraujyje.

Geriau žalios arba skrudintos sėklos

Tiek sveikas, tiek nuluptas moliūgų sėklas galima valgyti žalias arba skrudintas. Viskas priklauso nuo asmeninių pageidavimų:

Kaip skrudinti sveikas moliūgų sėklas

Įkaitinkite orkaitę iki 176 laipsnių pagal Celsijų. Sėklas nuplaukite šaltu vandeniu, kad atsiskirtų skaidulos. Kruopščiai nuvalykite sėklas popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite sėklas į dubenį ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Jei norite, pagal skonį įberkite jūros druskos arba mėgstamų prieskonių.

Išdėliokite sėklas vienu sluoksniu ant kepimo skardos. Kepkite 20-30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kol sėklos taps auksinės spalvos ir traškios. Atidžiai stebėkite, kad jos nesudegtų.

Norėdami tokiu pat būdu paskrudinti nuluptas moliūgų sėklas, įkaitinkite orkaitę, aptepkite moliūgų sėklas alyvuogių aliejumi ir prieskoniais, tada paskleiskite jas ant kepimo skardos. Tačiau nuluptos moliūgų sėklos iškeps greičiau, todėl kepkite jas 10-15 minučių, reguliariai tikrindami, ar jos iškepusios, kad nesudegtų.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai