Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Šie penki vaisiai puikiai tinka iššūkiams įveikti ir imuninei sistemai stiprinti žiemos sezono metu.
Vaisiai yra viena iš galingiausių sveikatos ir ilgaamžiškumo palaikymo priemonių. Japonų mitybos specialistė Michiko Tomioka pažymėjo, kad mėgsta visus vaisius, tačiau yra penki, kuriuos ji rekomenduoja visada turėti po ranka stipriai imuninei sistemai, rašo CNBC.
1. Obuoliai
Juose gausu vitamino C, skaidulų, kalio ir polifenolių. Juose taip pat yra prebiotikų ir probiotikų, kurie palaiko žarnyno sveikatą, glaudžiai susijusią su smegenų veikla ir imunitetu. Mitybos specialistė pataria obuolius valgyti su žievele.
2. Citrusiniai vaisiai
Juose gausu vitaminų C, A, folio rūgšties, kalio ir skaidulinių medžiagų.
Juose taip pat gausu flavonoidų ir karotinoidų – antioksidantų, kurie saugo ląsteles ir palaiko imuninę sistemą. Vitaminas C taip pat gerina geležies pasisavinimą iš augalinio maisto.
„Valgykite sveikus vaisius, ne tik sultis. Apelsinų sultyse yra mažai skaidulų ir jos gali sukelti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą”, – sakė Tomioka ir pridūrė, kad dauguma žmonių išmeta žievelę, tačiau iš tikrųjų joje yra daug folio rūgšties, riboflavino, tiamino ir kalcio.
3. uogos
Nesvarbu, ar tai būtų braškės, mėlynės, gervuogės, avietės, spanguolės, ar goji uogos, jose mažai kalorijų, bet gausu vitaminų, skaidulų ir galingų antioksidantų, pavyzdžiui, antocianinų.
Mėlynės ypač žinomos dėl savo teigiamo poveikio smegenų ir širdies sveikatai, o goji uogose gausu beta karoteno ir jos palaiko akių sveikatą.
„Aš jas valgau šviežias sezono metu. Šaldytos uogos puikiai tinka kokteiliams”, – rekomendavo mitybos specialistė.
4. persimonai
Persimonuose gausu vitaminų A ir C, skaidulinių medžiagų (tirpių ir netirpių), kalio ir polifenolių, tokių kaip taninai ir flavonoidai. Tyrimai parodė, kad jie padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, gerina akių ir odos būklę.
5. Figos
Figose gausu skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir fitoestrogenų, kurie palaiko moterų sveikatą. Be to, figose yra ficino – fermento, padedančio virškinti baltymus, todėl figos yra idealus užkandis po valgio. Kita figų nauda sveikatai – tai cholesterolio kiekio kontrolė ir uždegimų mažinimas.
Apskritai japonų mitybos specialistė patarė vertinti sezonų įvairovę. „Skirtinguose vaisiuose yra skirtingų maistinių medžiagų. Stenkitės valgyti vietinius, sezoninius produktus, kai tik įmanoma. Jie šviežesni, skanesni ir sveikesni”, – aiškino ji.
Ji pažymėjo, kad svarbu valgyti sveikus vaisius. Ekspertė taip pat patarė įsivesti taisyklę valgyti vaisius kiekvieną dieną.
