Skauda gerklę? Venkite šių 5 maisto produktų

Nuotrauka: iš viešų šaltinių

Verta žinoti, kokie maisto produktai gali dar labiau traumuoti gleivinę

Kai skauda gerklę, tam tikri maisto produktai gali padidinti dirginimą ir sulėtinti gijimą. Verta žinoti, kokie maisto produktai gali dar labiau traumuoti gleivinę. Apie tai praneša interneto svetainė „Real simple”.

Rūgštūs maisto produktai

Rūgštys dirgina gleivinę, todėl gali padidėti skausmas, deginimas, patinimas ir gerklės graužimo jausmas. Pažeistos gleivinės rūgščioje aplinkoje blogiau gyja.

Rūgščios sultys (pvz., citrusinių vaisių, pomidorų sultys) gali laikinai padidinti uždegimą ir išprovokuoti kosulį ar karščiavimą.

Rūgštūs maisto produktai, kurių geriau vengti, yra šie:

  • Citrusiniai vaisiai (apelsinai, citrinos, greipfrutai)
  • Sultys
  • pomidorai ir pomidorų padažai
  • Rauginti kopūstai (kopūstai, agurkai)
  • actas, marinuoti agurkai
  • rūgščios uogos (spanguolės, serbentai)

Geriau pirmenybę teikti:

  1. šiltas, minkštas, neutralus maistas: avižiniai dribsniai, bulvių košė, sultiniai, sriubos.
  2. šilti gėrimai: ramunėlių arbata, šiltas pienas, gazuotas vanduo
  3. minkštos tekstūros maisto produktai, kurie „negraužia” gerklės

Per aštrus maistas

Aštrūs prieskoniai (juodieji pipirai, aitriosios paprikos, česnakai ir kt.) gali sudirginti gerklės gleivinę, kuri ir taip jau yra uždegiminė, todėl skausmas ir deginimas didėja.

Kapsaicinas, medžiaga, dėl kurios pipirai yra aštrūs, suaktyvina nervų galūnėles, todėl sukelia deginimo pojūtį ir gali laikinai padidinti patinimą. Reguliariai dirginant, gleivinė atsistato lėčiau.

Traškus maistas

Gruzdintos bulvytės, traškučiai, riešutai, skrebučiai, kieti sausainiai mechaniškai dirgina gerklės gleivinę, kuri ir taip yra uždegiminė. Tai gali:

  • sustiprinti skausmą ir skausmingumą
  • vilkina gijimą
  • didina antrinės infekcijos riziką dėl gleivinės mikropažeidimų

Alkoholis

Alkoholis laikinai slopina imuninių ląstelių aktyvumą, todėl organizmui sunkiau kovoti su infekcija (virusine ar bakterine).

Jei žmogus vartoja antipiretikus, antibiotikus, priešuždegiminius ar antihistamininius vaistus, alkoholis gali:

  1. padidinti šalutinio poveikio (mieguistumo, nereguliaraus širdies ritmo) riziką
  2. sumažinti vaistų veiksmingumą

Be to, alkoholis skatina skysčių netekimą, o esant gerklės uždegimui labai svarbu drėkinti gleivinę.

Gėrimai su kofeinu

Kofeinas, kaip ir alkoholis, gali dehidratuoti organizmą, todėl gerklė tampa dar sausesnė. Jis pasižymi lengvu diuretiniu poveikiu, kuris gali prisidėti prie dehidratacijos. Gydymui svarbu palaikyti tinkamą gerklės gleivinės hidrataciją.

Karšta arba labai koncentruota kava ir energiniai gėrimai gali dar labiau sudirginti gerklės uždegimą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai